یکی از نیازهای مهم حوزه‌ی علمیه در شرایط کنونی، «تدوین طرح تحول» در حوزه و برنامه‌ریزی بلندمدت، دقیق و زمان‌بندی‌شده بر اساس این طرح تحول و اهداف مورد نظر است.۱۳۹۵/۰۷/۱۱

akhbar-mod-title

"اربعین؛ فرصت ها و چالش ها"

"اربعین فرصت ها و چالش ها" از سری سلسله نشست های نظام سازی،...

 

 

"اربعین فرصت ها و چالش ها"

از سری سلسله نشست های نظام سازی، در  25 بهمن ماه 93 در جمع طلاب حوزه قم و در مسجد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها ارائه شده است. تحلیل این مساله دو الی سه هفته بعد از حضور نزدیک به بیست میلیونی دلداگان حسینی در این مراسم بود. در روزهایی که کمتر متفکر و صاحب نظری به تحلیل این اجتماع میلیونی می پرداخت استاد اسدپور با نگاهی بدیع و نو به تحلیل ابعاد مختلف این پدیده پرداختند. 

اتکاء بر نظریه ی فرهنگ با ارجاع آن به متن کتاب و سنت که حاصل آن تعامل بین دین ثبوتی و آنچه که به عنوان دین در متن جامعه عینیت یافته از مشخصات اصلی این تحلیل در مسائل جامعه شناختی ایشان است که در این نشست کاملا مشهود بود.

در این جلسه علاوه بر تبیین مساله محور این حرکت با نگاهی ساختارمند به مساله اربعین به بحث از فرصت ها و چالش های این تجمع عظیم بشری پرداخته شد.

اینچنین تحلیلی که برخواسته از نظریه فرهنگی است از ثمرات آن می توان به پیوند بین ذهن و عینیت اجتماعی، پیوند بین دین ثبوتی با تدین اشاره کرد.

از آنجائی که فرهنگ با تمامی شئون زندگی بشر در هم تنیده شده است نظریه فرهنگی در بررسی مسائل گوناگون گویا عینکی است که مشخص کننده ی نقاط ابهام زا، خلأها و کمبود هایی است که از جهت نظری و تئوری در مساله وجود دارد.

در نظریه فرهنگی و تحلیل یک مساله با نگاه فرهنگی بدان علاوه بر  دید نظام وار ، می بایست با بحث از دلالت های اجتماعی آن، جهت و سمت و سوی درست در سیاست گذاری های کلان مشخص گردد تا کنش و عاملیت ها در سایه آن مدیریت گردد.

 در بررسی پدیده ی زیارت اربعین متوجه می شویم که زیارت اربعین یک امر بومی برای کشور عراق است که در شرائط اقلیمی با فرهنگ و آداب و رسوم خاص مردم عراق پدید آمده است. این سبک از زیارت، قدمت تاریخی خاص به خود را دارد در همه دوران تاریخ با وجود تمام اختناق ها همواره جمعی از شیعیان حضرت در ایام اربعین به سمت کربلا راهی شده اند و در تمامی این حرکات و اجتماعات نمی توان از نقش بی بدیل عشائر عراق غافل بود.

در سال گذشته ما شاهد برپایی این مراسم به صورت هر چه شکوهمند تر بودیم نزدیک به بیست میلیون نفر در این گردهمایی جمع شده بودند حال ورود میلیون ها نفر از سایر کشورها (از جمله ایران) به این اجتماع بدون شناخت درست نسبت به آداب و رسوم و فرهنگ بومی مردم عراق بالخصوص عشایر آن  مساله آفرین می شود به این معنی که  سؤالات و پرسش هایی مطرح است که باید سیاست گذاری های کلان در سطح حاکمیت و حتی در رفتار فردی افراد به گونه ایی باشد که بتواند پاسخ متناسب با آنها را ارائه نماید.

استاد اسدپور در این نشست با تبیینی از زیارت اربعین به عنوان پدیده ای که در فرهنگ بومی و عریق اصیل عراق پدیده آمده است به بحث از فرصت ها و چالش های آن پرداخته اند بدان امید که سیاست گذاری کلان حاکمیت، نهاد ها، سازمان ها و یکایک افراد در مواجه ی با این مساله درست و صحیح باشد.

پایگاه نشر آثار و اندیشه های استاد امین اسدپور با توجه به فرا رسیدن ایام اربعین حسینی صوت این جلسه را در اختیار کاربران خود قرار می دهد.

فایل مربوط به این نشست در قسمت "صوت / سخنرانی ها و گفتگوها" قابل دسترسی و دانلود است.